Семінар-тренінг відбувся за ініціативою Дніпропетровської Торгово-промисловій палати та підтримки Департаменту економічного розвитку Дніпропетровської Облдержадміністрації, на виконання рішення Дніпропетровської Облради від 05 грудня 2014 року № 587-28/VI «Про програму розвитку малого та середнього підприємництва у Дніпропетровській області на 2015-2016 роки». В заході прийняло участь 62 учасника.

Ведучий тренер заходу, Світлана Берзіна, ознайомила представників Облдержадміністрації та керівників Дніпровського району, провайдерів зелених послуг та підприємств району з принципами та методами органічного виробництва. Учасники семінару-тренінгу мали можливість ознайомитись з тенденціями розвитку органічного ринку в Україні та в світі, а також з вимогами чинного законодавства, правилами (стандартами), методами оцінювання та кращими практиками просування органічно сертифікованої продукції на національному і закордонному ринках.

Окрему увагу було приділено правилам застосування органічного маркування та відповідальності суб’єктів господарювання за їх порушення. Також під час заходу було розглянуто і питання екологічної сертифікації, правил і принципів застосування екологічного маркування та декларацій, результати порівняльного аналізу вимог органічних стандартів та екологічних критеріїв, що встановлюють вимоги для екологічної сертифікації харчових продуктів з метою застосування екологічного маркування.

«І органічна, і екологічна сертифікаційні системи ґрунтуються на методі оцінювання життєвого циклу та поліпшених характеристик продукції. Але є принципові розбіжності у деяких вимогах. При цьому важливо розуміти: стандарти цих систем не виключають один одного, а відрізняються за своїми вимогами до виробничих процесів і продукції, органів сертифікації та методів оцінювання. Які з них обрати для себе, визначає виробник, враховуючи свої технічні та технологічні можливості, у комплексі з можливістю забезпечення необхідних поставок органічної сировини або досягнення відповідності вимогам екологічних стандартів. У будь-якому разі, важливо розуміти головне – добровільний стандарт він тому і добровільний, оскільки не всі можуть виконати його вимоги. Добровільний стандарт не дублює державних норм, він дозволяє ідентифікувати більш високу якість продукції та поліпшені показники безпеки, підтверджуючі її конкурентну перевагу», - зазначила Світлана Берзіна, ведучий тренер семінару-тренінгу.

Організатори висловлюють вдячність Федерації органічного руху України, Інституту екологічного управління та збалансованого природокористування за надання інформаційно-методичних та презентаційних матеріалів, які були використані під час проведення семінару-тренінгу.

Інформаційно-методичні матеріали для учасників семінару-тренінгу:

Настанова щодо органічної сертифікації та маркування (в запитаннях та відповідях)

Органічний напрямок господарювання – здоровий шлях для економічного розвитку України. Андрій Коняшин, виконавчий директор Федерації органічного руху України

Світ органічного сільського господарства 2016: ключові показники та країни-лідери

EcoLabel в анфас і профіль

ЕКО + ЕКСПОРТ, або в ногу з глобальними тенденціями

Кабінет Міністрів України; Постанова від 18 травня 2011 № 529
Про затвердження Технічного регламенту з екологічного маркування

Верховна Рада України; Закон від 03.09.2013 № 425-VII
Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини