20 березня 2017 року у холі 12-го навчального корпусу Національного університету біоресурсів та природокористування розпочала роботу виставка «Стале споживання для сталого розвитку України», що створена в 2015 році в рамках інформаціного проекту за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та вже не вперше експонується у столичних ВУЗах.

Експозиція в НУБІП з’явилася завдяки ініціативності кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, яку підтримала «Жива планета».

Мета, яку ставлять перед собою організатори – донести до споживача інформацію щодо раціонального споживання природних й енергетичних ресурсів, зокрема у побуті, впливу споживчих звичок сучасної людини на здоров'я та довкілля, формування культури споживання на засадах сталості. Крім цього виставка розкриває аспекти про більш якісну продукцію, стимулювання товаровиробників зменшувати негативні впливи на довкілля у процесі виробництва продукції та покращувати її якісні показники.

Галина Бузан, координатор проектів Живої планети провела екскурсію по виставкових модулях: «Ми намагалися в цікавій та доступній формі пояснити різні аспекти впливу продукції на довкілля та здоров’я людей на всіх етапах її життєвого циклу: від видобутку сировини та виробництва до споживання та утилізації. Стенди містять наочні матеріали та практичні поради щодо споживчого вибору продукції та послуг з урахуванням їх впливу на здоров’я та довкілля, енерго- та ресурсозбереження, поводження з відходами, екологічного маркування харчових та промислових товарів, врахування повної вартості продукції з врахуванням експлуатаційних витрат та утилізації тощо».

«Актуальність тематики – споживання і збереження ресурсів», – підкреслив ректор університету Станіслав Ніколаєнко, який завітав на відкриття, – «Сьогодні питання здоров’я людини і збереження планети є першочерговими. Україна рухається до того, що вода матиме більшу цінність, ніж, скажімо, нафта. Не може не викликати занепокоєння і той факт, що 6% (!) території нашої країни зараз займають сміттєзвалища. Тому така виставка дуже потрібна». Більш того, на думку очільника вишу, необхідно провести відповідні презентації для студентів, і не лише факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, вчені якого організували експозицію, а й інших.

«Ми активно співпрацюємо з Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета», – розповідає завідувач кафедри Владислав Сухенко, – «З минулого року наші студенти беруть активну участь у підготовці – як розробники стандартів підприємства України. Магістри разом з Живою планетою на базі ТК 82 вже розробили стандарт «Вода питна фасована. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу», а в планах на 2017 рік – розробка ще трьох стандартів: по молоку, м’ясу та хлібобулочних виробах. А ще плануємо створити і сертифікувати екологічний клас».

Виставка розкриває ідею сталого розвитку, який обов’язково враховує економічний, соціальний і екологічний аспекти. Виставка, яка працюватиме півроку в різних корпусах НУБІП, розкриває цю ідею на локальному рівні – з точки зору споживача, говорячи просто про складне.